NYITOK Hírek

« Hírek

Részt vettünk az EPALE szakmai rendezvényén

2019.12.10
2019.12.05-én Budapesten megrendezésre került az EPALE – AL Agenda projekt „Eredmények és jó gyakorlatok a felnőttkori alapkészségfejlesztés terén” elnevezésű szakmai rendezvénye, melyen lehetőségünk volt részt venni, illetve bemutatni a NYITOK programot. A képzéseinkről és a felnőttképzés szükségességéről Papp Viktor a NYITOK szakmai koordinátora tartott előadást.

Az EPALE a felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja, a felnőttképzési szakemberek egyedülálló, nyílt tagságú közössége. Elérhetőek és megoszthatók a felnőttképzéssel kapcsolatos bevált módszerek, hírek, szakpolitikai fejlemények, blogbejegyzések, események és szakmai anyagok az Európai Unió 24 nyelvén. Magyarországon a regisztrált tagok száma meghaladja az 50.000 főt. Az EPALE keretein belül Magyarország az elmúlt években számos konferencián, workshopon és szakmai tájékoztatón képviselte magát.

Számunkra a „Magyarországi jó gyakorlatok a felnőttek alapkészség – fejlesztésében” etap bizonyult a legizgalmasabb résznek, hisz közelebbről is megismerhettünk más jó gyakorlatokat is a felnőttképzés területén. György Mariann, felnőttképzési csoportvezető a Nyíregyházi Szakképzési Centrumtól a „Belépés a digitalizált munka világába” jó gyakorlatot hozta el, míg Mészáros Mercedes a börtönoktatást, a szabadulásra való felkészítést nemzetközi összefogásban vázolta fel példaként. Zárásképpen Vidovenyecz Éva a Békés Megyei Kormányhivatal jó mintáját - „Hatékony programok, jó gyakorlatok a felnőttkori tanulás elősegítéséért Békés Megyében” – prezentálta.

Az EPALE platformjáról az alábbi linken lehet több információt megtudni: https://epale.ec.europa.eu/hu