NYITOK Hírek

« Hírek

KKV kiválóság program - Paks

2019.10.24
2019.10.18-án a Paksi Energiaházban került megrendezésre a „KKV kiválóság program” nevű konferenciánk, mely lehetőséget nyújtott a régióban lévő cégek részére a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet, azon belül a NYITOK projekt megismerésére.

A konferenciát Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg. Kiemelte, hogy Paks II. kapcsán időben be kell vonni a KKV-kat, és elkezdeni a munkaerő átképzését. Erre tökéletesnek tartja a NYITOK programjait, hisz a viszonylag rövid 20-30 órás képzések alatt azonnal használható tudást lehet elsajátítani.

Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja felvázolta, hogy jelenleg a KKV szektor a munkavállalók 2/3-át öleli fel, így nagy szerepe van a nemzetgazdaságban, ennek ellenére a hozzáadott értéke alacsony. A jelenlegi képzés nem minden esetben ad elegendő tudást egy vállalkozás beindításához vagy annak hatékony működtetéséhez, így szükség van készségorientált képzésekre.

Ezzel Balázs Ákos, a NYITOK program projektmenedzsere is egyetértett, hisz szerinte is innovatív megközelítésre van szükség az oktatás kapcsán. Elmondta, hogy a NYITOK projekt kompetenciafejlesztéssel foglalkozik, ezzel akar versenyképes tudást biztosítani a KKV munkavállalói számára is. Az ingyenes képzések szervezése rugalmas, a mobil oktatási rendszer segítségével akár a KKV-k telephelyén is megvalósulhat. Év végétől elérhetővé válik, a NYITOK online platform, melynek segítségével még elérhetőbbé válik az oktatás.

Dr. Nemeskéri Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúra és Társadalomtudományi Intézet igazgatója is felszólalt. Szerinte a jövőben jónéhány meglévő szakma megszűnik, és helyettük újak alakulnak, mely kapcsán gondoskodni kell a megfelelő átképzésekről. Ehhez tökéletesnek tartja a NYITOK által kínált oktatási rendszert, így már a konferencián jelezte, hogy munkavállalói részére szeretne képzéseket igényelni.

Kovács Viktor, a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. stratégiai és térségfejlesztési igazgatója is kifejtette, hogy időben el kell kezdeni készülni a térségben zajló változásokra, amit a Paks II. beruházás hoz majd. Céljuk, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani a helyi és környékről beáramló vállalkozásoknak, melyben számítanak, a NYITOK segítségére is.

Csendes Györgyi, a NYITOK Tudásközpont állandó szakértője arról beszélt, hogy kutatások szerint a magyar felnőttkorú lakosság fele szenved valamilyen kompetenciahiányban, és felhívta a figyelmet a NYITOK iparági programjai nyújtotta lehetőségekre.

A konferenciát Lars Alroe Olesen, dán felnőttképzési szakértő, az Európai Hálózat az Alapkészségekért/EBSN szakértője zárta. Véleménye szerint a munkaadóknak és munkavállalóknak is nagy hangsúlyt kell fektetni a készségszint emelésére. Örömmel jelentette ki, hogy a NYITOK-kal egy olyan programot sikerült kialakítani, amellyel egy fejlődési utat lehet bejárni.

A konferencián együttműködési megállapodás aláírására került sor, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara között, a Karon létrehozott IQ Ipari Együttműködési és Innovációs Kutatóközpont működésének kialakításában.