Fenntartható fejlődés fogalma
Ez a lecke akkor tekinthető teljesítettnek, ha minden diát megtekintünk és a leckében eltöltjük az előírt időt, amit a kis óra ikonnal nyomon is követhetünk.

Bevezetés

A környezetvédelem sok szempontból fontos. Egyesek szerint hosszútávú hatásainak hála a közösséget is összefoghatja, mellyel meghatározza egy erős társadalmi berendezkedés alapjait a jövőben. Amennyiben ez sikerül, létrejöhet a sokak szerint tartósan még megvalósíthatatlannak tűnő fenntarthatóság, ugyanis ehhez jelen pillanatban még rengeteget kell fejlődnünk, valamint világszinten gazdaságilag is egységessé kellene válnunk. 

 

loading

Ahhoz azonban, hogy átlássuk a fenntartható fejlődéshez vezető út gátjait, először is meg kell ismernünk magát a fogalmat és annak feltételeit, jellemzőit egyaránt.

A fejlődés ábrája

Környezet, társadalom, gazdaság. Ez a három alapfogalom tartozik a fenntarthatóság egyszerűbb leírásába. Azonban a fenntartható fejlődésnek két ábrája is ismert a szerint, hogy a folyamat résztvevői milyen viszonyban is állnak egymással. A bevezetőben leírt, egy sokkal elterjedtebb és elfogadottabb felépítése a fejlődésnek, mely visszanyúlik a történelem kezdetéhez is, hiszen amennyiben nem lett volna környezet, nem tudott volna mire épülni a társadalom és a gazdaság sem. Célszerű tehát nem metszetekben, hanem szimpla, egymásra épülő halmazokban gondolkodni, mikor fenntarthatóságról beszélünk.

 

Ennek ellenére létezik egy részletesebb ábra is, mely a három halmaz metszeteit is tartalmazza. Ezek a részek is függenek ugyan egymástól, viszont ugyanakkora arányban és így, közös területük jelenti a fenntartható fejlődés megvalósulását.

loading
loading

Társadalmi fejlődés

A társadalmi fejlődés az emberek összefogásával tud csak megvalósulni, annak is az egyik legritkább, de egyben legerősebb fajtájával, az önzetlen viselkedéssel. Sokat hallani önkéntes, nonprofit szervezetekről, melyek célja pont az, hogy anyagi juttatások nélkül segítsék a rászorulókat. Legelőször ugyanis a szegénységet kell felszámolni, hogy később a gazdasági átalakulások során mindenki ugyanarról, de legalábbis egy jobb, elviselhetőbb szintről indulhasson el. 

 

Minél több emberhez jut el az egység eszméje, annál biztosabb lesz a fenntarthatóság a jövőben, hiszen előnyeinek felismerésével a társadalom törekedni fog annak megőrzésére.

loading

Gazdasági fejlődés

A gazdasági fejlődés mondható a fenntarthatóság csúcsának, ugyanis amennyiben egymásra épülő halmazokról beszélünk, mindenképpen ez foglalna helyet középen. Ez azonban mégsem magától értetődő, hiszen egy biztos társadalmi rendszer felépítésével, és a környezet hasznosításával még nem lesz a gazdaság is fenntartható. Az igazságosság és a felelősség lehet a kulcsa a folyamatnak, melyben mindenki anyagi boldogulása biztosítva lenne. 

Az emberektől beszedett adókat az országok vezetőinek vagy vissza kell forgatniuk a gazdaságba, vagy el kell vele tudniuk számolni, mellyel a bizalmat is erősíthetik a társadalmi rétegek között. Emellett a környezetvédelemmel együttműködve az energiatakarékos, környezettudatos eszközöket és folyamatokat kell támogatni annak érdekében, hogy a fejlődés valóban fenntartható, állandó legyen.

loading

Mi kell hozzá?

Az „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród elér” logika fontos alapja a fenntartható fejlődésnek. A környezettől ugyanis csak annyit vehetünk el, amennyit az, adott időn belül pótolni tud. Ha ugyanis például több fát vágunk ki, több káros anyagot juttatunk a természetbe, akkor a bolygó nem lesz képes azt olyan tempóban feldolgozni, hogy az hosszú távon ne járjon negatív következményekkel. Éppen ezért célszerű lenne a nem megújuló energiahordozók mielőbbi leváltása is, hiszen amennyiben a bányák, források kiürülnek, nem tudjuk majd mivel pótolni idejében az energiaveszteséget, azaz gazdasági válságnak nézhetünk majd elébe. 

Ezzel szemben az alternatív energiaforrások nem tudnak kifogyni, ugyanis ezek, a Nap, a szél, a víz, emberi beavatkozástól függetlenül is folyamatosan jelen lesznek a bolygón A megszerzett technológiát és tudást azonban mindig tovább kell adni a következő generációknak a fenntarthatóság érdekében.

loading
loading

A megvalósuló egyensúly

Ez az egész lényegében egy körfolyamat. A környezet védelme összehozza a társadalmat, míg a közösség megfelelő berendezkedése a gazdaság beindulását is eredményezi. Az iparnak és a különböző szolgáltatásoknak azonban nem szabad kiaknáznia a természet adta forrásokat, arra vigyázniuk kell. Amennyiben ez az egyensúly létre tud jönni, az emberek békében és biztonságban tudnak majd élni egy virágzó bolygón.

 

Itt azonban nem lehet majd megállni, ugyanis az egyensúlyt fenn is kell tartani a jövőben. Ez viszont csak úgy sikerülhet, ha gyermekeinket is környezettudatos életmódra neveljük, valamint mi magunk sem engedünk a kísértésnek, képesek leszünk lemondani egy kis kényelemről annak érdekében, hogy valami szebbet, jobbat hozzunk létre.

loading

Elvi alapok

A fenntartható fejlődésnek számos elvi alapja van, melyek nélkül esélytelen lenne annak megvalósulása. Ilyen a béke is, ugyanis a háborúk és más nemzetközi, illetve országon belüli konfliktusok mind a társadalmat, mind a gazdaságot képesek tönkretenni, valamint esetenként a bolygó természeti értékeit, kulturális helyszíneit is pusztítják. Emellett a környezettudatosságnak is fontos jelentősége van, hiszen gyakorlatilag ez az alapja a fenntarthatóságnak. Amennyiben ezt az emberek több mint fele felismeri, már könnyebb lesz a fejlődést elérni, azt továbbadni a következő generációknak. 

loading

Az energiatakarékos eszközök és bio élelmiszerek többsége manapság még igen drága, sokakat éppen az tántorít el a környezettudatos életmódtól. Fontos lenne tehát, hogy ezek a termékek, szolgáltatások a kevésbé tehetősebb emberek számára is megfizethetők legyenek.

Környezetbarát termékek

Világszerte lehet találkozni környezetbarát termékekkel, melyek jelentősége, hogy újrahasznosított anyagokból készül, vagy olyan módon, mely kevésbé károsítja a környezetet. Magyarországon ezek jelölésére 1994 óta egy ’magyar cédrus’-nak is nevezett logót használunk, mely már a bio élelmiszereken is megtalálható manapság. Ennek európai változata még 1992-ben jött létre annak érdekében, hogy ösztönözze a vállalkozókat a környezettudatosságra, hiszen garantált magas minőségük miatt, sok ember veszi ezeket a termékeket. 

Az Unió országaiban használt, ’eurolevél’ névre keresztelt ökocímke, főként a biotermékekre vonatkozik. Bár a logó használata nem kötelező, megkönnyíti a környezettudatos vásárlók dolgát. Fontos címkének számít még a Fair Trade logója, mely a méltányos kereskedelmet hirdeti, miszerint a termék tisztességes munkakörülmények között lett előállítva, feldolgozva.

loading
loading

Lehetséges-e?

Természetesen nem kell rögtön világmegváltó tervekben gondolkoznunk, ugyanis akárcsak a környezettudatosságot, ezt is el lehet kezdeni kicsiben, akár otthoni környezetben is. A már sokat említett szelektív hulladékgyűjtés, tudatos vásárlás és energiatakarékos eszközök nagyban hozzájárulnak a természet tisztábban tartásához, sőt a gazdasági fejlődést is segítheti. Egy közös program szervezése a családdal, barátokkal, kollégákkal, például egy erdei túra, szemétszedés, vagy virág, illetve zöldség-gyümölcs ültetés pedig a társadalmi összefogást tudja erősíteni.

Vásárlások során is keressük a magyar- és biotermékeket, hogy támogassuk a hazai gazdaságot, a környezettudatos cégeket. Amennyiben sikerült rendet raknunk közvetlen környezetünkben, próbáljuk meg a jó szokásokat terjeszteni, hogy egyre nagyobb körökben lehessen alkalmazni a technikákat.

loading

Összegzés

A fenntartható fejlődésnek rengeteg buktatója lehet. Rögtön az elvi alapoktól kezdve, a társadalmi és gazdasági fejlődés kiépítésén át, az egyensúly fenntartásáig. Jól látszódik, hogy ameddig nincs béke a világon, addig a fenntarthatóság csupán álomkép maradhat, hiszen az országon belüli és kívüli viszályok, mind a társadalmat, mind a gazdaságot pusztítják. Magánemberként célszerű tehát kicsiben elkezdeni a fenntarthatóság kiépítését, hogy legalább ennyivel hozzájáruljunk bolygónk védelméhez. Vásárlások alkalmával keressük a hazai és környezetbarát termékeket, így támogatva a hazai termelőket. Ha már sikerült kiépíteni a fenntartható fejlődést, ne feledjük el annak ideológiáját továbbadni gyermekeinknek, hogy később ők is képesek legyenek a szerint élni életüket.

 

loading