Láthatatlan tünetek
Ez a lecke akkor tekinthető teljesítettnek, ha minden diát megtekintünk és a leckében eltöltjük az előírt időt, amit a kis óra ikonnal nyomon is követhetünk.

Bevezetés

 

 

Balesetek alkalmával számos sérülést szerezhet az ember. Ezek többsége látható, egy-egy zúzódás, vérzés vagy törés ‘jóvoltából’. Léteznek azonban olyanok is, melyek a laikus szemlélőknek láthatatlanok maradnak, és jelenlétét csupán a szakavatott orvosi szem, illetve a kórházi eszközök képesek észrevenni. 

loading

Ezek a belső sérülések kezdetben tünetmentesek is lehetnek, majd a későbbiekben egyre fájdalmasabbá válhatnak, míg végül, már az orvosok sem tudnak segíteni a sérült állapotán. Fontos tehát, hogy balesetek után mindig várjuk meg a mentősök diagnózisát, valamint hogy az első tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz!

Balesetek következménye

Egy-egy balesetnek többféle kimenetele is lehet. Találkozni lehet olyanokkal, akik látható testi sérüléseket szenvedtek el, sőt rögtön életüket is vesztik a történtek miatt, de vannak olyanok is, akiknek sérülései a belső szervrendszerben történtek. A leginkább láthatatlan tünetek közé azonban a lelki sérülések tartoznak. Ez az esetek 90-95 %-ban nem észrevehető, a beteg elfojtja érzelmeit, nem képes beszélni az átéltekről, látottakról.

Nagyobb és kisebb balesetek alkalmával a sérültet, vagy sérülteket kórházba kell vinni, ahol a baleset típusától függően megtörténik a kivizsgálás. Ha azonban a későbbiekben is jelentkezik fájdalom, vagy pont hogy csak később jelentkezik, akkor vissza kell menni, hiszen például a lép megrepedésénél sem mindig látszódnak a legelső vizsgálatokon a tünetek, miközben a beteg egyre élesebb szúrást érzékel a hasi tájékon, mely 24 óra alatt akár a halálát is okozhatja.

loading
loading

Sokkos állapot

Sokkos állapotról leggyakrabban kétféle esetben beszélhetünk. Az első, mikor az illető a történtek és a pánik hatására úgy érezheti, mintha nem is a saját testében lenne, mely rövid ideig, akár a fájdalmat is megszüntetheti. Ilyen eset, mikor valaki súlyosan megvágja magát, vért azonban nem sokat veszít, vagy számára megdöbbentő, félelmetes dolgot tapasztal. Ekkor szintén két dolog történhet. A sérült vagy egy láthatatlan burokban érzi magát, vagy a pulzus megnövekedésével nevetni kezd.

Már fél literes vérveszteség után is beállhat a kivérzéses sokk állapota, Ennek következtében a pulzus igen magas lesz, a bőr sápadt és nyirkos, valamint az esetek többségében a sérült el is ájulhat. A szakszerű segítség megérkezéséig a sérültet sokk-fektetésbe kell helyezni. Ekkor a beteg a hátán fekszik, miközben lábai meg vannak emelve 45-60 fokban. Ha a vérzés súlyos a nyomópontok elszorításával lehet csillapítani azt.

loading

Visszatérő tünetek

Balesetek után sok ember tapasztalja, hogy fájdalmai néha visszatérnek. Ez legtöbbször olyanokkal fordul elő, akik csonttörést szenvedtek, és melynek helyén időnként szúró fájdalom is jelentkezhet. Ez a jobbik eset, mivel ez az érzés átmeneti szokott lenni, és csupán rövid ideig tart. Van azonban olyan helyzet, mikor a visszatérő tünetek egyre inkább erősödnek az idő múlásával, valamint a sérült állapota is romlik. Ez utalhat olyan láthatatlan sérülésekre, vagy elváltozásokra, melyeket az orvosok nem tudtak annak idején megállapítani. Az ilyen tüneteket azért is érdemes kivizsgáltatni, mert könnyen megelőzhetnek akár egy esetleges bénulást, vagy agyvérzést is.

loading

Belső sérülések

A belső sérüléseket a laikus segítőknek nehéz lehet észrevenniük, azonban van pár módszer mellyel könnyebben meg lehet állapítani azok jelenlétét. Hasi sérültek esetén, ha a gyomor tájéka kemény tapintású, akkor nagy eséllyel belső vérzése van az illetőnek, ugyanis a szervek közé jutó folyadék megduzzasztja a hasfalat és környékét. 

Zúzódásokat, véraláfutásokat látva okkal gondolhatunk zárt törésekre is, melyeket érdemes stabil helyzetbe felkötni a mentők megérkezéséig. Amennyiben a beteg nehezen veszi a levegőt, fulladozik először azt kell megtudni, hogy mi okozza a tüneteket. Ez lehet egy idegen tárgy a légcsőben, de akár bordatörés is, mely a tüdő egészségét veszélyezteti. Előbbi esetben a sérülten a Heimlich-féle műfogást lehet alkalmazni, míg utóbbiban le kell az illetőt fektetni úgy, hogy a mellkasára ne nehezedjen semmi. Végül pedig a beteg öntudatlan állapota agyi rendellenességre is utalhat.

loading

Elhúzódó fájdalom

A visszatérő tünetekkel szemben beszélhetünk még elhúzódó fájdalomról is. Egy feji sérülés után a betegek még sokáig érezhetik az ütés helyét, mely nyomásérzékeny lesz addig, míg végbe nem megy a teljes gyógyulás folyamata. Az elhúzódó fájdalom főként csont és porc repedés, törés után gyakori jelenség. Ennek azonban idővel javulnia kell. Ha ez mégsem következik be, és a további vizsgálatok sem mutatnak elváltozásokat, komplikációkat, könnyen lehet, hogy az illetőnek fájdalomcsillapítókkal kell élnie hátralévő életében. A porc és a csont ugyanis, amennyiben rosszul forrnak össze, könnyen nyomhatják a sérültek idegeit, melyen csupán olyan komplikált műtétekkel lehetne segíteni, ami tovább is ronthatja az illető állapotát.

loading
loading

Orvosi segítség

Tudjuk jól, hogy a láthatatlan tüneteket sokszor a szakszerű helyszíni segítség sem tudja megállapítani, hiszen sem az orvosok, sem a mentősök nem rendelkeznek olyan eszközökkel, mely rögtön képes megmondani, mi baja is van a sérültnek. Éppen ezért a kórházakba érve rögtön röntgen vizsgálatra küldik a betegeket, hogy minél előbb kimutathatók legyenek a sérült testrészek elváltozásai. Ezek után, amennyiben szükséges, az illetőt megműtik, majd az intenzív osztályon az orvosok és nővérek figyelemmel kísérik gyógyulását, valamint reagálnak az esetleges komplikációkra.

 

Ha bárki ilyen láthatatlan tüneteket tapasztalna magán egy baleset következtében, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert a weboldalak és egészségügyi fórumok olvasása nem fogja segíteni az egészség javulását, valamint a házi gyógyászati praktikákat is érdemes hanyagolni addig, míg nem tudunk semmi biztosat állapotunkról.

loading

Orvosi segítség

Minden baleset során az idő a legfontosabb tényező. Egy ember állapota a sérülés súlyosságától és az ehhez kapcsolódó ellátás gyorsaságától függ leginkább. Azoknak, akik résztvettek bármilyen elsősegélytanfolyamon, kötelességük segíteni bajban lévő embertársaikon. Legelőször természetesen szakszerű segítséget kell hívni a sérültekhez, elmondva a diszpécsernek a baleset helyszínét, a betegek számát és állapotát. A segítőnek magabiztosnak kell lennie nem csupán saját, de a sérültek érdekében is, hiszen így a lehető legpontosabb ellátást tudja biztosítani, míg meg nem érkezik a mentő. 

A gyors helyzetfelméréshez szintén elengedhetetlen, hogy amennyire lehetséges ismerjük a balesetek láthatatlan tüneteit is, hiszen azok képesek pillanatok alatt életveszélyes állapotokat generálni. Először ezekkel az emberekkel kell törődni és csak később azokkal, akik tudatuknál vannak, vagy csupán sokkos állapotba kerültek.

loading

A stressz tünetei

Az anyag elején már volt szó a balesetek következtében létrejövő lelki sérülésekről, melyek a látottak és átéltek hatására jelentkezhetnek. Ez hosszú távon befolyásolhatja a sérültek gondolkodásmódját, életvitelét, melyet szakszerűen kezelni csak gyógyszerekkel, pszichológus segítségével lehet. 

Nem egy olyan emberről hallhattunk már, aki a balesete hatására depressziós lett, vagy stresszelni kezdett, ha a korábbi esethez hasonló helyzetbe kerül. Például sokan vannak, akik közúti balesetet szenvedtek, ezért nem hajlandók többé autóba ülni. Ha ezt az állapotot nem veszi komolyan az illető, vagy a körülötte lévők, testi megbetegedésekre is számítani lehet, sőt az öngyilkosság kockázata is fennállhat.

loading

Összegzés

A láthatatlan tüneteknek sokféle csoportosítása létezik. Vannak olyanok, melyeknek kívülről is látható jelei vannak. Ezeket könnyebb mind beazonosítani, mind ellátni. Léteznek olyanok is, amikre nem utal semmi, de egy alaposabb kivizsgálás után felfedezhetők. Ide tartozik a megduzzadt hasfal, de az elhúzódó, visszatérő fájdalom is utalhat belső sérülés jelenlétére. A legnehezebben felfedezhető, de hosszú távon veszélyes problémák közé tartoznak a lelki eredetű sérülések, mint például a sokkos állapot is. 

Az, hogy felfedezzük ezeket a tüneteket segítséget nyújthat a kiérkező mentősöknek és orvosoknak a sérültek kezelésében, hiszen időt spórolhatnak vele, mely a beteg életét is megmentheti. A sokkos állapotban lévőket aszerint kell kezelni, hogy mi váltotta ki náluk a tüneteket, mert hosszú távon az ő egészségük károsodhat.

 

loading
loading