AI szolgáltatás
Ez a lecke akkor tekinthető teljesítettnek, ha minden diát megtekintünk és a leckében eltöltjük az előírt időt, amit a kis óra ikonnal nyomon is követhetünk.

Bevezetés

A mesterséges intelligencia (AI) mára már bekerült a mindennapi életbe spamszűrők, navigációs rendszerek, vagy például időjárás-előrejelzések formájában. Jelentős előrelépések a gépi tanulás terén ugyanis lehetővé teszik az AI rendszerek számára, hogy hatalmas adatkészleteket elemezzenek és előrejelzéseket készítsenek ezen adatok felhasználásával.


Így a mesterséges intelligencia megjelenések köszönhetően lehetőség adódik a globális problémák javítására (is). Az AI mint szolgáltatás jelen van a környezetvédelemben, a közlekedésben, különféle appokban, az iparban, az egészségügyben, illetve több életterületen is alkalmazzák.

loading

AI és a személyes adatok

A gépek készségeinek fejlődésével egyre több adat gyűjtésére és elemzésére adódik lehetőség. Így a személyes adatok feldolgozása is növekedett a mesterséges intelligencia alkalmazása óta, hiszen az AI rendszerek olyan hálózatokra kapcsolódnak, amikben nagy mennyiségű személyes adathoz férnek hozzá és elemeznek naponta. Az emberi viselkedésről szóló információk ilyen magas fokú nyomon követése azonban kihívást jelent a magánélet és az adatvédelem terén, tehát ezzel párhuzamosan szigorodtak az adatok védelmére irányuló intézkedések is: az adatok korrekt és etikus kezelése, a titoktartási kötelezettség a mesterséges intelligencia rendszerekre is vonatkozik!

loading
loading

Szolgáltatásmenedzsment

A mesterséges intelligencia, avagy gépi tanulás (MI) a szolgáltatásmenedzsment területén a trendek és változások felismerésében segíti a szolgáltatókat. Így például a nagy adatok kezelése során az AI rendszer felismeri, ha az átlagosnál több bejelentés érkezik, vagy ha ugyanabban a kategóriában érkezik több megkeresés. Míg a problémakezelési folyamat jelenleg nagyon munkaigényes, a minták felismerésével az AI alapvetően a problémák felismerését könnyíti meg. A jövőben várhatóan a bejelentések gyors megoldásában is segíteni tud az alábbi formákban:

 

  • Chatbot révén felajánlhat elsődleges hiba-elhárítást
  • Akár adott helyzetet is képes lesz kezelni, például, hogy értesíti az illetékes munkatársat a fennálló problémáról és
  • Időpontot egyeztet az ügyféllel.
loading

AI appok

A mesterséges intelligencia fejlesztései különböző hétköznapi applikációkban (appokban) is megtalálhatóak. Ilyen applikáció lehet bármilyen játék, webshop, pulzusmérő, kilométer-számláló, vagy akár egy havi kiadás tervező. A mesterséges intelligencia egyik legismertebb applikációja a Siri, amely az IOS rendszerekben található, beépített mesterséges intelligencia-rendszer. A Siri képes befogadni a hozzá feltett kérdéseket/kéréseket, és válaszolni is képes azokra.

loading
loading

Közszolgáltatás

A mesterséges intelligencia fejlesztésének egyik fő rugója a közszolgáltatás kielégítése, mindezt modern módon kivitelezve. A közszolgáltatás az a terület, amelynek szolgáltatási tevékenységei a globális helyzet javításának céljából jönnek létre, a közösség részére.

loading
loading

Okos tömegközlekedés

A tömegközlekedés a mindennapjaink részét képezi. Az AI fejlesztések többek között a tömegközlekedési területre is elértek. Okos tömegközlekedésen tulajdonképpen az olyan közlekedési eszközök érthetők, amelyek intelligens rendszerekkel rendelkeznek, ezáltal az utazás egy gyorsabb, kényelmesebb, modernebb módját lehetővé téve. A tömegközlekedésben jelenlévő intelligens rendszereket hétköznapi néven ITS-nek, azaz Intelligent Transportation Systems-nek nevezzük. A tömegközlekedéseken megtalálható intelligens-rendszerek a GPS helyzetet képesek lokalizálni, valamint vezeték nélkül képesek kommunikálni.

 

loading
loading

Arcfelismerés

A fejlesztések eredményeként néhány éve létrejött a mesterséges intelligencia arcfelismerési funkciója is. Napjainkban szinte már minden okostelefonnal rendelkező személy ismerheti ezt a funkciót, hiszen az ő telefonjukban is megtalálható. A rendszer lényege, hogy az arc előzetes képe/látványa alapján a rendszer képes felismerni ugyanazt az arcot és a létrehozott kép alapján valamilyen funkciót végrehajtani.

 

loading
loading

A jövő városa

A jövő városa az „okos város”, amely a digitális fejlesztések következtében egy fenntarthatóbb, gazdaságosabb, élhetőbb környezetet biztosít az emberiségnek. Az ENSZ jelentése szerint 2050-ig bezárólag a világnépesség közel 70%-a lakott területen, azaz városokban fog élni, ami a jelenlegi helyzethez képest hatalmas többlet növekedés.

loading
loading

Okos kukák

A környezetgazdálkodás napjainkban egyre súlyosabb problémává válik, hiszen a föld népessége egyre növekszik, ezáltal csökken a hulladék tárolási helye is. A növekvő szemétmennyiség egyre inkább problémát okoz mind a fejlődő, mind a fejlett országoknak. Bizonyos városoknak a felgyülemlő hulladékok kezelése és a környezeti stratégiák az elsődleges fejlesztési szempontok, amelyekben segítségünkre lehetnek a mesterséges intelligencia-rendszerek. A helyzet kezelése érdekében hozták létre az úgynevezett okos kukákat, amelyek belsejében érzékelők találhatók, amelyek érzékelik a hulladékok adatait és wifi hálózaton küldenek tovább adott platformnak. A platformok a beérkezett információk segítségével optimalizálják a hulladékok begyűjtési útvonalát. Ezzel a módszerrel hatékonyabbá válnak a szemétgyűjtési folyamatok, valamint csökkennek a szemét kezelésére szánt összegek is.

 

loading
loading

Összegzés

A mesterséges intelligencia mára már része a mindennapi életünknek. Az AI mint szolgáltatás jelen van különféle appokban, a közlekedésben, az iparban, az egészségügyben, illetve életünk több más területén is. A gépi tanulás terén elért jelentős előrelépések ugyanakkor globális problémák javítására is lehetőséget nyújtanak. Többek között a közszolgáltatási teendők hatékonyabb elvégzésére, az okos tömegközlekedés bevezetésére, a jövő városának tervezésére, illetve a környezetszennyezés hatékonyabb módon történő csökkentésére.

A közszolgáltatás ellátására alkalmazott mesterséges intelligencia rendszerek bevezetése a globális helyzet javítását szolgálja. Cél, hogy a közösség – mindannyiunk – számára egy élhetőbb, fenntarthatóbb, gazdaságosabb, biztonságosabb közeget hozzunk létre.

loading
loading