Számítógép védelme
Ez a lecke akkor tekinthető teljesítettnek, ha minden diát megtekintünk és a leckében eltöltjük az előírt időt, amit a kis óra ikonnal nyomon is követhetünk.

Bevezetés

Ha a számítógép védelméről beszélünk, felmerülhet a kérdés bennünk, hogy a vírusokon kívül mitől kell tartanunk? Érdemes tudnunk, hogy nemcsak a kártevőprogramok veszélyeztetik a gép épségét. A környezeti tényezőkön túl számos módon sérülhetnek, ezáltal a rajtuk tárolt adatok elérhetetlenné válhatnak, akár meg is semmisülhetnek. 

Azért, hogy ez ne történjen meg, bizonyos biztonsági előírásokat be kell tartani. A gépek hardveres és szoftveres védelmére is szükség van, és a felhasználók internetes magatartásával kapcsolatos képzés is segítheti az informatikai biztonság megteremtését.

loading

Fizikai védelem

A számítógépek könnyen sebezhetők, és a veszélyforrások sokrétűek lehetnek. Védeni kell őket a szándékos vagy véletlen rongálás és lopás ellen. Fizikai veszélyforrás a nedvesség, por, tűz, rágcsálók. Általában a fizikai veszélyforrások okozzák a legtöbb rendelleneséget és kárt a gép működésében, ezért az ellenük való védekezés a legdrágább és legnehezebb dolgok közé tartozik. Ide tartozik a fizikai eszközök védelme is, hiszen nem ér semmit a biztonsági mentés, ha amin van, megrongálódik.

Fontos, hogy az adathordozókat mindig elzárva tartsák, valamint elsőrendű továbbá, hogy tartsák tisztán a környezetet.

loading
loading

Gép kitisztítása

Számítógép karbantartással megelőzhető a hardver-szoftver meghibásodás is. A lerakódó por például leginkább a tápegységnél telepszik meg. Csökkenti a gép hőleadását, ami túlmelegedést okoz, pontatlan működést vagy meghibásodást eredményezve. Tisztítás során a port nagynyomású sűrített levegős pisztollyal kifújják, a processzor hűtőzsírját újrakenik. Egy másik szintén a porhoz, vagy elhasználódáshoz kapcsolódó probléma a gép bekapcsolása után keletkező zúgó-zörgő hang. Ez a ventilátor, kezdetben elégtelen működését jelzi, később viszont a hang megszűnésével a teljes leállást jelentheti.

loading

Szoftveres karbantartás

A gép teljesítményének növelése érdekében lemeztöredezettség-mentesítést kell indítani, a különböző gépen megtelepedő vírusokat karanténba kell helyezni vagy törölni, karbantartani a regisztrációs adatbázist, optimalizálni az operációs rendszert. 

loading

Ide kapcsolódik a szoftverek folyamatos frissítése:

  • ez megvalósulhat automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül,
  • figyelmeztetés hatására, a felhasználó kezdeményezésre,
  • a frissítések figyelése nélkül manuálisan indítva,
  • vagy offline, egy internethez nem kapcsolódó gépre internetcsatlakozással rendelkező gépről.

Jelszóvédelem

Ha belegondolunk, minden számítógépes és internetes tevékenységünket meghatározzák a jelszavak. A számítógép bekapcsolásakor jelszót kér a gép, hogy a felhasználói felületbe beléphessünk. A böngészőben megnyitva egy levelezőalkalmazást, közösségi oldalt, újfent felhasználónevet/azonosítót kér az oldal. A vállalatműködéshez szükséges partneroldalak is bejelentkezés után elérhetőek. Bizonyos mappák és dokumentumok jelszómagadás után válnak megtekinthetővé és szerkeszthetővé. Olykor mesterjelszót is alkalmaznak, ami egy a jelszavakat összefogó kulcs, de többlépcsős azonosítást is alkalmazhatnak a jogosultság biztosításához.

loading

Felhasználói döntések

  • Ismeretlen forrásból származó e-maileket tilos megnyitni
  • Ismeretlen e-mail csatolmányokat nem szabad letölteni és megnyitni.
  • Az internetes böngészőben javasolt „előugró ablak blokkoló” használata: az előugró ablakok általában reklámokat tartalmaznak, de kártevőkódot is beléjük ágyazhatnak
  • A letöltött tartalmak esetén figyelni kell a SmartScreen értesítéseire. A SmartScreen jelzi, ha a fájlt kockázatosnak találja, ezután a felhasználó dönti el, hogy megbízhatónak gondolja-e, és megnyitja-e.
  • Az operációs rendszer naprakészen tartása is opció lehet, hiszen olyan biztonsági résekre nyújthat megoldás, melyeken belül a hackerek könnyebben hozzáférhetnek a gépen tárolt adatokhoz.
loading

Tűzfal

A tűzfal számítástechnikában használatos fogalom, olyan biztonsági rendszer, ami próbálja megvédeni a privát hálózatot, szabályozza a bejövő és kimenő forgalmat, vagyis védőfalat képez a gép és a kívülről érkező bizonytalanságok között. Általában internetre kapcsolt számítógépek és helyi hálózatok védelmére szolgál, megakadályozza az illetéktelen behatolásokat. Hardvereszközökből (hálózati eszközök, mint router és proxy) és szoftvereszközökből áll. Folyamatosan figyeli a forgalmat, a felhasználók azonosítóit, a rendkívüli és gyanús eseményekről pedig riasztást ad.

loading

Vírusírtó

A vírusok eszközökről, dokumentumokról, szoftvertelepítéssel, vagy internetes oldalak látogatásával kerülhetnek a gépre. A háttérben elszaporodnak, teljesítménybeli problémát okoznak, a programok és rendszer is összeomolhat miattuk. Vírusírtó használatával, a vírusdefiníciós adatbázis naprakészen tartásával azonban a kártevők támadásaitól megvédhető a gép. Vannak ingyenes víruskereső szoftverek, amelyek korlátozott lehetőségekkel, meghatározott időszakra futtathatók, és vannak jogtiszta, vásárolt szoftverek is. Ezekre jellemző, hogy hosszabb időszakra, de nem örökre szólnak. A Windows Defender - mivel a Windows operációs rendszerekhez „jár” -, korlátozás nélküli szoftver, és teljesen ingyenes.

loading
loading

Jogtiszta szoftverek

Azokat a szoftvereket nevezzük jogtisztának, amelyek a licencszerződés alapján kerülnek felhasználásra. A licencszerződés meghatározza a szoftverhasználat feltételeit. Vannak ingyenes (határidős), és fizetős szoftverek is. Akkor válnak ezek nem jogtisztává, ha nem az eredeti, teljes árú szoftvert telepítik a gépre, hanem egy tört verzióját, vagy ugyanazt a szoftvert több gépre is telepítik, ahelyett, hogy minden géphez külön megvásárolnák. Ez igaz lehet akár egy tört verziójú operációs rendszerre is – az ugyanis nem frissíthető fel, így a biztonsági kockázatok továbbra is megmaradnak.

loading

Összegzés

A számítógépet védeni kell a fizikai hatásoktól. Nemcsak a hő vagy nedvesség károsíthatja, a mozgatása során keletkező ütődés is hardverhibát idézhet elő benne. Szoftveres hiba általában vírusoktól, kémprogramoktól következik be, ezek ellen a megfelelő szoftverrel védekezhetünk is. A Windows ingyenes programján és a minden számítógépen létező tűzfalon túl felelősségteljes felhasználóként az internetes szokásainkra odafigyelve is kiküszöbölhető a gép károsodása. Mindenesetre fontos, hogy évente egyszer fizikai és szoftveres karbantartást is végezzenek rajta, amivel sokat tehetünk a gép élettartamának meghosszabbításáért.

loading