Prezentáció vetítése
Ez a lecke akkor tekinthető teljesítettnek, ha minden diát megtekintünk és a leckében eltöltjük az előírt időt, amit a kis óra ikonnal nyomon is követhetünk.

A bemutató monitoron történő lejátszását legegyszerűbben a PowerPoint ablakának legalján lévő állapotsoron található Diavetítés ikonnal, vagy az F5 funkcióbillentyűvel indíthatjuk el. Ekkor teljes képernyőn látjuk a bemutatót.

Az Olvasási nézet gomb ugyanígy levetíti a prezentációt, de nem teljes képernyőn, hanem a program ablakában.

Elindíthatjuk a vetítést a Diavetítés lap Diavetítés indítása csoportjában található parancsgombokkal is. A legelső vagy az éppen aktuális diától kezdhetjük a vetítést.

loading

Az Egyéni diavetítés gombbal egyéni lejátszási sorrendet hozhatunk létre, így egy hosszabb prezentációnak lehet akár több rövidebb változata is anélkül, hogy több verziót kéne elmentenünk.

loading

Ez utóbbi hasznos, ha az aktuális diára éppen beállított animációs vagy áttűnési effektusokat szeretnénk „tesztelni”.

A diavetítésre vonatkozó egyéb beállításokat a Diavetítés lap Beállítás csoportjának Diavetítés beállítása gombjával megjeleníthető Vetítési beállítások párbeszéd panelen adjuk meg. Ezeket a beállításokat a PowerPoint elmenti a bemutatóval együtt, így a bemutató minden vetítésekor érvényesek lesznek.

A Diák csoportban megadhatjuk, hogy ha egy hosszabb bemutatónak csak egy részét szeretnénk levetíteni, akkor hányas sorszámú legyen az első (Első dia), illetve az utolsó (Utolsó) dia, ami vetítésre kerül.

loading

Alapesetben a Bemutatás élőszó mellett opciót használjuk, mely teljes képernyős vetítést tesz lehetővé az általunk megadott időzítésnek megfelelő lejátszással.

Az Irányított bemutató (ablak) opció választása esetén a bemutató egy ablakban kerül lejátszásra, melyhez külön eszköztár és menüsor tartozik. Ezt az opciót előadó nélküli bemutató vetítésére használhatjuk. Az előadás közönsége maga vezérelheti a bemutatót, amelyhez gördítősávot is megjeleníthetünk.

A Kirakati bemutató opcióval a bemutató egy önállóan futó, állandóan ismétlődő bemutatóként kerül lejátszásra.

loading

A Bemutató típusa csoportban három különböző vetítési mód közül választhatunk.

A Továbbítás csoportban beállíthatjuk, hogy a képkockák a vetítés során az előre megadott időzítés alapján automatikusan játszódjanak le, vagy saját kezűleg továbbítjuk őket.

A Vetítés több monitoron csoportban a Megjelenítő eszköz legördülő listában egy második monitor beállítására is lehetőségünk nyílik.

Így az egyik monitoron az előadó az előadáshoz tartozó segítő információkat – például a jegyzeteket, az előadás diáinak kicsinyített képét – láthatja, míg a második monitoron teljes képernyőn vetíti a bemutatót.

loading

Az Egyéb beállítások csoportban az Ismétlés az ESC lenyomásáig jelölőnégyzet bekapcsolásával a bemutató automatikusan addig ismétlődik, amíg az ESC billentyűvel a vetítést meg nem szakítjuk.

A Kísérőszöveg nélkül jelölőnégyzet beállításával a bemutató – a diákhoz esetlegesen korábban rögzített – kísérőszöveg nélkül fut le.

Az Animáció nélkül jelölőnégyzet bekapcsolása esetén a diákon beállított animációk nem kerülnek lejátszásra, az egyes diák úgy jelennek meg, mintha az animációk már megtörténtek volna.

Ha a Bemutató élőszó mellett opciót választottuk, a vetítés során a diákra rajzolhatunk is. A Tintaszín legördülő lista segítségével az ehhez használt tinta színét állíthatjuk be. Itt adhatjuk meg a Lézermutató színét is. Ezt az eszközt használva, egy lézerfényhez hasonló fényponttá válik bemutatás közben a kurzorunk. Ennek segítségével irányíthatjuk a dia megfelelő részére a hallgató figyelmét.

loading

A lézermutató használatához vetítés közben nyomva kell tartanunk a CTRL gombot, így a kattintásokkor piros (vagy az általunk kiválasztott színű) lézerfényszerű jel jelenik meg.

A ceruzát, vagy a lézerfényt vetítés közben alkalmazhatjuk. Vetítés esetén a képernyő bal alsó sarkában a következő ikonokat találjuk: lépés vissza, vagy előre; lézermutató, toll, vagy kiemelő bekapcsolása, Az összes diamegtekintése; Nagyítás; Előadói nézet megtekintése.

loading

A harmadik, ceruza ikonra kattintva használhatjuk a Lézermutató, Toll vagy Kiemelő eszközöket.

loading

A toll eszközzel írhatunk, rajzolhatunk a diaára, a kiemelő eszközzel szövegrészeket emelhetünk ki. A lézermutató eszköz segítségével pedig egy lézerfényhez hasonló hatást érhetünk el. Ezzel az eszközzel nem rajzolhatunk a diára, csupán a hallgatók tekintetét irányíthatjuk a megfelelő helyre.

loading

Fontos megjegyezni, hogy az így létrehozott kiemeléseket, rajzokat, hozzászólásokat el is menthetjük a prezentációval együtt. Erre a program a vetítés végén rákérdez.

loading

Az így elmentett szabadkézi jegyzeteket Normál nézetében tudjuk szerkeszteni úgy, mint bármilyen más alakzatot.

Általában megjelennek a menüszalagon a Szabadkézi eszközök, melynek segítségével Normál nézetben is rajzolhatunk manuálisan a diákra.

loading
loading

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy-egy diát ideiglenesen ki szeretnénk venni a vetítendő diák sorából, ilyenkor a legegyszerűbb a diát elrejteni.

Ha több diát hagyunk ki a vetítésből, akkor már érdemes Egyéni diasort létrehozni a vetítéshez.

Az elrejtéséhez jelöljük ki a megfelelő diákat, majd kattintsunk rájuk az egér jobb gombjával és a megjelenő menüből válasszuk a Dia elrejtése opciót.

Ekkor a dia sorszáma áthúzottan jelenik meg a Diák ablaktáblán az ablak bal szélén, és a dia nem jelenik majd meg a vetítés során.

loading

A rejtett állapot megszüntetéséhez kapcsoljuk ki a Dia elrejtése gombot.

loading

Hosszabb bemutatók esetén gyakran előfordul, hogy annak csak egy részét fogjuk levetíteni. Amennyiben előre tudjuk, hogy mely diákra lesz szükség, egyéni diasor létrehozásával meghatározhatjuk, mely diák kerüljenek vetítésre és milyen sorrendben. Egy diát akár többször is felvehetünk a diasorba, ha tudjuk, hogy előadásunk során vissza fogunk utalni rá.

A diasorok kezeléséhez kattintsunk a Diavetítés lap Diavetítés indítása csoportjának Egyéni diavetítés gombjára, majd válasszuk az Egyéni diasorok opciót.

A megjelenő panelen először is adjunk olyan nevet a diasornak, amely alapján később be tudjuk azonosítani, hogy milyen célra állítottuk össze (pl.: Tárgyalásra). A nevet A diasor neve mezőbe gépeljük be.

A megjelenő Egyéni diasorok panelen látjuk a már létező diasorainkat. Új diasort a Létrehozás… gombbal adhatunk meg.

loading
loading

Minden egyes diát vegyünk fel ilyen módon az egyéni diasorba. Amennyiben az egyik kiválasztott diára mégsem lesz szükség, jelöljük ki a jobb oldali panelen, majd kattintsunk az Eltávolítás gombra.

A diák sorrendjét az egyéni diasorban a panel jobb szélén látható nyilakkal állítjuk be. A felfele mutató nyíl hatására eggyel előrébb kerül a dia a sorban, a lefelé mutató nyíl hatására eggyel hátrébb.

Jelöljük ki azt a diát, melynek helyét meg kell változtatnunk, majd addig kattintsunk a megfelelő nyílra, amíg el nem érjük a kívánt sorrendet.

Végezetül kattintsunk az OK gombra, így a diasor bekerült az egyéni diasorok közé.

Az egyéni diasor levetítéséhez egyszerűen kattintsunk a Diavetítés lap Diavetítés indítása csoportjának Egyéni diavetítés gombjára, majd a listából válasszuk ki a kívánt diasort. Ekkor azonnal elindul a vetítés az adott diasor alapján.

loading
loading

A bal oldali A bemutató diái csoportban látszanak a diák címei. Álljunk rá arra a diára, amit fel szeretnénk venni az egyéni diasorba, majd kattintsunk a Hozzáadás gombra. Ekkor a cím megjelenik a jobb oldali Az egyéni diasor diái csoportban.

A PowerPoint program lehetővé teszi, hogy olyan interaktív előadásokat készítsünk, amelyekben a felhasználó a képernyő egyes elemeire kattintva beavatkozhat az előadás lejátszásának menetébe. A kattintás hatására elindíthat egy másik programot, megnyithat egy dokumentumot, elindíthatja az internetes böngésző programot és megjeleníthet egy weblapot, visszaléphet egy korábbi diára, vagy egyszerűen megjelölheti az adott elemet.

Előadásunk objektumaihoz (képekhez, ábrákhoz, szövegekhez) interaktív funkciókat rendelhetünk.

Jelöljük ki az adott elemet, majd kattintsunk a Beszúrás lap Hivatkozások csoportjában a Művelet gombra.

A megjelenő Akcióbeállítások panel Kattintásra fülén beállíthatjuk, hogy a kijelölt objektumra kattintva milyen esemény következzen be.

loading
loading

A Hiperhivatkozás opció bekapcsolása esetén egy másik diára, internetes weblapcímre, bemutatóra, illetve egyéb fájlra ugorhatunk. Az ugrás helyét az opció alatti legördülő listából választhatjuk ki.

A Programindítás opció választása esetén tetszőleges program (például számológép) elindítását rendelhetjük az objektumhoz. Az elindítani kívánt programot a Tallózás gomb segítségével választhatjuk ki.

A Hanglejátszás jelölőnégyzet bekapcsolásával a beállított eseményhez tetszőleges hangeffektust rendelhetünk.

A Kiemelés jelölőnégyzet bekapcsolása esetén a PowerPoint kattintáskor a kijelölt objektumot ellentétes színűre váltja.

Az Akcióbeállítások panel Áthaladáskor fülén az egérrel az objektum felett való áthaladáskor bekövetkező eseményeket állíthatjuk be.

Az Áthaladáskor fül tartalma megegyezik a Kattintáskor fül tartalmával.

A PowerPoint készítői előre definiált eseményekkel rendelkező rajzobjektumokat, úgynevezett akciógombokat is beépítettek a programba.

Ezeket a rajzobjektumokat a Beszúrás lap Ábrák csoportjában az Alakzatok gombra kattintva, a lenyíló lista legalján, az Akciógombok csoportban találjuk.

loading

Az akciógombok a rajzobjektumokhoz hasonló módon helyezhetők át, méretezhetők és formázhatók.

A teljes előadás során érvényes akciógombokat célszerű a mintadiákon elhelyezni, hogy az összes dián megjelenjenek.

A bemutató vetítése közben a következő eszközeink vannak a diák közötti navigációra:

A következő diára való ugráshoz nyomjuk meg a Szóköz, az ENTER vagy a PAGE DOWN billentyűk valamelyikét. Az előző diára a PAGE UP, Balra nyíl vagy Fel nyíl bármelyikével léphetünk vissza.

Adott sorszámú diára lépést a dia sorszámának beírásával, és az ENTER billentyű leütésével kezdeményezhetjük.

A dia vetítését az ESC billentyűvel szakíthatjuk meg.

A navigációhoz az egér jobb gombjával megjelenített helyi menü is felhasználható.

Vetítés közben a Toll eszköz segítségével rajzolhatunk a diákra. A Toll eszköz megjelenítésére használjuk a gyorsmenü Egérmutató beállításai, Toll vagy Kiemelő parancsát.

Az így készült „ábrákat” a PowerPoint csak akkor őrzi meg, ha a bemutatóból való kilépéskor megjelenő panelen a Megtartás gombra kattintunk.

A Toll eszközről Nyíl eszközre való váltáshoz használjuk a CTRL+A billentyűkombinációt vagy a gyorsmenü Egérmutató beállításai, Nyíl parancsát.

loading
loading

Az egyes diák időzítését mondandónknak megfelelően az előadás végigmondásával is beállíthatjuk a Diavetítés lap Beállítás cso­port­já­nak Időzítéspróba gombjával. Ekkor a PowerPoint méri az egyes képkockák megjelenítésére szánt időt, és a diák időzítését ennek megfelelően állítja be.

Az Időzítéspróba használatakor az előadás vetítése közben megjelenik a képernyőn a Rögzítés eszköztár.

Itt látszik az aktuális dia vetítési ideje (óra, perc, másodperc). A teljes előadás vetítési ideje a Részletes eszköztár végén olvasható le.

Az időmérés aktuális dián való újrakezdéséhez kattintsunk az Ismétlés gombra. Az Időzítéspróba üzemmódból menet közben az ESC billentyű leütésével bármikor kiléphetünk. Természetesen ebben az esetben is lehetőség van az aktuális diáig beállított időzítések rögzítésére. Az előadás végén a PowerPoint lehetőséget ad az általa mért idő rögzítésére vagy elvetésére.

Amennyiben rögzítjük a mért értékeket, a program Diarendező nézetben minden diához mutatja a hozzá rendelt időt.

loading
loading

Az időzítéspróba elindítása után mondjuk el az adott képkockához tartozó kommentárunkat, majd lépjünk a következő képkockára a megszokott módon, vagy a Tovább gomb segítségével. Az idő mérését ideiglenesen megállíthatjuk a Szünet gomb használatával. A képkocka megjelenítési idejének manuális beállításához használjuk a Diamegjelenítési idő rovatot.