NYITOK Hírek

« Hírek

Mohácsi Tanulási Központunkban nagy népszerűségnek örvend az angol nyelvi képzés

2020.08.13
Képzésünk egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlati tudást biztosít, főleg a kommunikáción van a hangsúly, illetve azon, hogy a tanuló magabiztosan tudja használni azt a tudást, amit megszerzett.

Kántor Tamás már 2019 óta tart angol képzéseket a Mohácsi Tanulási Központunkban így Őt kérdeztük, hogy hogyan próbálja átadni tudását.

„Vállalkozásom keretén belül tolmácsként, fordítóként, nyelvtanárként és idegenvezetőként dolgozom Mohácson. Ez a fajta tevékenység rendkívül sok éles váltást kíván meg a mindennapokban. Van, hogy reggel egy gépkönyvet fordítok, majd egy betörés helyszínén tolmácsolok, délután a nyelvi érettségi tételeit olvasom össze egy későn észbe kapott diákkal, este meg dalszöveget vagy gyermekverset vetek papírra, ha nem éppen egy borkóstolós üzleti tárgyaláson ülök. A másnap reggel meg már egy biciklis túrán ér, ahol a nemzeti park komótosan békászó gólyái mellett kerekezek a külföldi turistákkal. Azaz – ellenben a gólyákkal – igyekszem sok lábon állni.

Mint az a fentiekből sejthető, megbízásaim során sokszor nagyon rövid idő alatt kell felvennem a fonalat és idomulni az adott szituációhoz, hogy abból a lehető legjobbat hozzam ki minden érintett számára. Együttműködően kell eljárnom, bizalmat kell ébresztenem, figyelnem kell a másik fél igényét, jelzéseit, hogy érezze, hogy mellette vagyok, nem pedig mögötte, felette vagy akár ellene.

A nyelvtanfolyamokon is sokszor a motivációs tréningek eszköztárával kell nekiugranom a feladatnak, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt a különböző tudású, korú, hátterű és habitusú résztvevőkből csapatot, sőt, inkább közösséget építsünk, ahol a nyelv elsajátítása nem akadályként, hanem közös kihívásként gördül elénk.

Sokszor szembesülök a merev iskolai nyelvtanítás miatt berögzült felesleges félelmekkel, amelyek feloldásához néha szinte voodoo-varázslói eszköztár kell. Éltető elemem a kiscsoportos munka alatt hallható, kicsit még botladozó, de egyre bátrabb duruzsolás, és igyekszem az oktatásba sok zenét, filmcímeket és reklámszövegeket csempészni, hogy mindenki észrevegye, hogy az angol nyelv körülvesz minket, csak nyitott szemmel, füllel és elmével kell járnunk."

Mohács Tanulási Központ

7700 Mohács, Szabadság utca 4-6.

Tanulási tanácsadó: Bősz Gábor bosz.gabor@nyitok.hu +36 30/799-3316

Tanulási tanácsadó asszisztens: Greiner Dóra greiner.dora@nyitok.hu +36 30/799-3316