Hírek

 

A Magyar Honvédség kinyitotta kapuit a NYITOK előtt

Orosz képzésünkön vett részt a Magyar Honvédség szolnoki bázisának egy tagja, aki képzésünkkel való elégedettségét szerette volna másokkal is megosztani, így felajánlottuk neki, hogy ingyenes képzéseinket szívesen bemutatjuk a Honvédség többi tagjának is. A nagy érdeklődésre való tekintettel megkezdődtek az egyeztetések, illetve engedélyeztetések és szeptemberben megkezdtük a közel 70 fős létszám regisztrációját. Az első Nyitok a világra Angol képzésünk szeptember 23-án és 24-én vette kezdetét kihelyezetten 6 külön csoporttal, kezdő, újrakezdő és haladó szinten. A csoportjaink továbbra is folytatják angol képzéseinket, jelenleg már a harmadik programban vesznek részt, melyet még az idén befejeznek. Ezzel párhuzamosan felkértek Minket, hogy a más településeken lévő többi alakulat részére is mutassuk be ingyenes tanulási programjainkat.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a bizalmat!

 

Részt vettünk az EPALE szakmai rendezvényén

2019.12.05-én Budapesten megrendezésre került az EPALE – AL Agenda projekt „Eredmények és jó gyakorlatok a felnőttkori alapkészségfejlesztés terén” elnevezésű szakmai rendezvénye, melyen lehetőségünk volt részt venni, illetve bemutatni a NYITOK programot. A képzéseinkről és a felnőttképzés szükségességéről Papp Viktor a NYITOK szakmai koordinátora tartott előadást.

Az EPALE a felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja, a felnőttképzési szakemberek egyedülálló, nyílt tagságú közössége. Elérhetőek és megoszthatók a felnőttképzéssel kapcsolatos bevált módszerek, hírek, szakpolitikai fejlemények, blogbejegyzések, események és szakmai anyagok az Európai Unió 24 nyelvén. Magyarországon a regisztrált tagok száma meghaladja az 50.000 főt. Az EPALE keretein belül Magyarország az elmúlt években számos konferencián, workshopon és szakmai tájékoztatón képviselte magát.

Számunkra a „Magyarországi jó gyakorlatok a felnőttek alapkészség – fejlesztésében” etap bizonyult a legizgalmasabb résznek, hisz közelebbről is megismerhettünk más jó gyakorlatokat is a felnőttképzés területén. György Mariann, felnőttképzési csoportvezető a Nyíregyházi Szakképzési Centrumtól a „Belépés a digitalizált munka világába” jó gyakorlatot hozta el, míg Mészáros Mercedes a börtönoktatást, a szabadulásra való felkészítést nemzetközi összefogásban vázolta fel példaként. Zárásképpen Vidovenyecz Éva a Békés Megyei Kormányhivatal jó mintáját - „Hatékony programok, jó gyakorlatok a felnőttkori tanulás elősegítéséért Békés Megyében” – prezentálta.

Az EPALE platformjáról az alábbi linken lehet több információt megtudni: https://epale.ec.europa.eu/hu

 

Szekszárd karácsonyváró játék

A Szekszárdi Adventi Ablakok játék már harmadik éve töretlen népszerűségnek örvend Tolna megyeszékhelyén.

Ezt a hangulatos kezdeményezést a NYITOK szekszárdi tanulási tanácsadója, Gyimóthy Levente indította el Szekszárdon még 2017-ben. A játék szervezésében, lebonyolításában Janó Attiláné, a 2017. Év Megye Önkétese is részt vesz.

A játék lényege, hogy december folyamán az adventi naptár szerint számozott – esetleg ki is világított - ünnepi kreációk díszítsék az utcákra nyíló ablakokat, minél egyedibb ötletekkel színesítve a város közterületeinek hangulatát. A karácsonyváró játékban 24 család mellett 22 cég is részt vesz, többek között a Szekszárdi Polgármesteri Hivatal több részlege, a Szekszárdi Katolikus Plébánia illetve a Levéltár is.

December elsejétől tehát sorra bukkannak fel a szebbnél szebb ünnepi összeállítások a legkülönbözőbb helyeken, hogy ünnepi díszbe öltöztessék a várost az adventi várakozásban.

A legelső díszített ablak a Szekszárdi Nyitok Tanulási Központ, Béla király téri utcafrontján látható. A soron következő ablakok képeiről a Szekszárdi Adventi Ablakok facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődő szemek. A szemet gyönyörködtető alkotások díjazása januárban várható, a kreációkat helyi művészeket is magában foglaló zsűri bírálja el, az értékelésben a szekszárdi NYITOK tanulási tanácsadója is részt vesz.

 

Jutalmaztuk a szekszárdi NYITOK ifjú tehetségeit

Nyitott Tanulási Központjainkban októberben országosan emlékeztünk meg Benedek Elek születésnapjáról, mint ahogy arról korábban már beszámoltunk. Szekszárdon az eseményen részt vett Janó Attiláné, aki 2017-ben elnyerte az Év Tolna Megyei Önkéntese címet, és a népmesék történeteihez kapcsolódóan készített ötletesen illóolajjal csepegtetett mini sózsákokat és színes kavicsokat, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

Ezen fellelkesülve, a gyerekek is meg szerették volna örökíteni az elhangzott mesék egy-egy jelenetét, így rajzverseny vette kezdetét. A rajzokból kiállítást szerveztünk, melyen egy négytagú zsűri értékelte a rajzokat, Biszák László (szekszárdi festőművész), Dér Gabriella (Nyitok Tanulási Központ tanulási asszisztens), Gyimóthy Levente (Nyitok Tanulási Központ tanulási tanácsadó) és Janó Attiláné (2017-es Év Tolna Megyei Önkéntese). November 21-én jutalmaztuk a három legszebb alkotást illetve két különdíjat is adtunk.

Nyertesek: I. díj Nagy Cintia; II. díj Ill Veronika; III. díj Rudolf Milla
Különdíjasok: Szőcs Ákos és Boda Krisztián

Ezúton is szeretnénk gratulálni a gyerekeknek és megköszönni az aktív részvételt!

KKV kiválóság program - Paks

2019.10.18-án a Paksi Energiaházban került megrendezésre a „KKV kiválóság program” nevű konferenciánk, mely lehetőséget nyújtott a régióban lévő cégek részére a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet, azon belül a NYITOK projekt megismerésére.

A konferenciát Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg. Kiemelte, hogy Paks II. kapcsán időben be kell vonni a KKV-kat, és elkezdeni a munkaerő átképzését. Erre tökéletesnek tartja a NYITOK programjait, hisz a viszonylag rövid 20-30 órás képzések alatt azonnal használható tudást lehet elsajátítani.

Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja felvázolta, hogy jelenleg a KKV szektor a munkavállalók 2/3-át öleli fel, így nagy szerepe van a nemzetgazdaságban, ennek ellenére a hozzáadott értéke alacsony. A jelenlegi képzés nem minden esetben ad elegendő tudást egy vállalkozás beindításához vagy annak hatékony működtetéséhez, így szükség van készségorientált képzésekre.

Ezzel Balázs Ákos, a NYITOK program projektmenedzsere is egyetértett, hisz szerinte is innovatív megközelítésre van szükség az oktatás kapcsán. Elmondta, hogy a NYITOK projekt kompetenciafejlesztéssel foglalkozik, ezzel akar versenyképes tudást biztosítani a KKV munkavállalói számára is. Az ingyenes képzések szervezése rugalmas, a mobil oktatási rendszer segítségével akár a KKV-k telephelyén is megvalósulhat. Év végétől elérhetővé válik, a NYITOK online platform, melynek segítségével még elérhetőbbé válik az oktatás.

Dr. Nemeskéri Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúra és Társadalomtudományi Intézet igazgatója is felszólalt. Szerinte a jövőben jónéhány meglévő szakma megszűnik, és helyettük újak alakulnak, mely kapcsán gondoskodni kell a megfelelő átképzésekről. Ehhez tökéletesnek tartja a NYITOK által kínált oktatási rendszert, így már a konferencián jelezte, hogy munkavállalói részére szeretne képzéseket igényelni.

Kovács Viktor, a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. stratégiai és térségfejlesztési igazgatója is kifejtette, hogy időben el kell kezdeni készülni a térségben zajló változásokra, amit a Paks II. beruházás hoz majd. Céljuk, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani a helyi és környékről beáramló vállalkozásoknak, melyben számítanak, a NYITOK segítségére is.

Csendes Györgyi, a NYITOK Tudásközpont állandó szakértője arról beszélt, hogy kutatások szerint a magyar felnőttkorú lakosság fele szenved valamilyen kompetenciahiányban, és felhívta a figyelmet a NYITOK iparági programjai nyújtotta lehetőségekre.

A konferenciát Lars Alroe Olesen, dán felnőttképzési szakértő, az Európai Hálózat az Alapkészségekért/EBSN szakértője zárta. Véleménye szerint a munkaadóknak és munkavállalóknak is nagy hangsúlyt kell fektetni a készségszint emelésére. Örömmel jelentette ki, hogy a NYITOK-kal egy olyan programot sikerült kialakítani, amellyel egy fejlődési utat lehet bejárni.

A konferencián együttműködési megállapodás aláírására került sor, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara között, a Karon létrehozott IQ Ipari Együttműködési és Innovációs Kutatóközpont működésének kialakításában.

Hivatalosan is megnyitottuk Paksi Nyitott Tanulási Központunkat

Hivatalosan is megnyitottuk Paksi Nyitott Tanulási Központunkat, amely a Paksi Ipari Parkban található.

A rendezvényünket Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg, melyet Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatójának köszöntője követett. Balázs Ákos, a NYITOK program projektmenedzsere ismertette a projekt tartalmát, illetve a térségben várható beruházásra vonatkozó jövőbeni pozitív hatásait. Terveik szerint a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több jól képzett magyar szakember dolgozhasson a Paks II. beruházáson.

A megnyitó alkalmával Süli János, Pohl Marietta és Balázs Ákos között aláírásra került az Együttműködési megállapodás, mely garantálja a felek közötti együttműködést a Paks II. beruházás kapcsán.

Generációk közötti tudásátadás

Október 15-én ünnepeltük a felnőttképzés napját, melynek alkalmából Nyitott Tanulási Központjainkban „Generációk közötti tudásátadás” néven tartottunk nyílt napot. Ezen a napon minden korosztálynak sikerült valamit tanulnia. A legfiatalabbak főképp okostelefonok, számítógépek használatára tanították az idősebb korosztályt, míg a fiatalok helyszíntől függően ismerhettek meg különböző mesterségeket. Többek között lehetőség volt a kosárfonás, gyöngyfűzés, horgolás, edényfestés vagy akár a szövés művészetébe is belekóstolni.

A nyílt nap alkalmával a helyiek felelevenítették a helyi hagyományokat, szokásokat, melyet a fiatalabb korosztály ámulattal hallgatott. A nap különböző csapatépítő játékokkal zárult, ezzel is megerősítve a résztvevők közötti együttműködési készséget.

Visszajelzést kaptunk a képzésünkról! Köszönjük! 

Cégünk 12 fővel végezte el a Vállalati kultúra, munkahelyi együttműködés c. képzést. Több okból választottuk ezt a képzést:
- munkánkból adódóan fontos nálunk a csapatmunka, ezért szeretnénk minden lehetőséget megragadni ennek erősítésére;
- cégünknél több generáció dolgozik együtt, minden korosztály más-más sajátosságokkal, ezért a vállalati kommunikáció fejlesztése kiemelt szerepet kap;
- cégvezetőként fontos számomra, hogy munkavállalóink könnyebben kezeljék a stresszhelyzeteket, proaktívak és megoldáskeresőek legyenek, ami által több sikerélményt is érnek el.
A képzés ezeken kívül több munkahelyi szituációra tért ki, mely mind hasznos volt számunkra az általános munkavégzés során. Munkatársaink sok kérdésre kaptak választ az oktatótól, találkoztak új felvetésekkel, valamint számos megoldási példával, tanáccsal lettek gazdagabbak.
Urbán Ernő
ERLA TECHNOPRO Kft.

Már több, mint 2000 kkv munkavállaló jelezte részvételi szándékát a „KKV kiválósági program”-ba.